One small topic, 10 questions on Condition Enabled Items:

Q1 – What is the best description for a condition enabled item?

A – An item which you can monitor through measurements that may come from sensors.

B – An item where balances are held at multiple condition levels and where the item’s value is set at this level.

C – A rotating item with a characteristic meter which allows the condition of the asset to be assessed

D – An item where the issue cost varies according to its condition.

Answer – B, although the Maximo term is condition code rather than condition level. A condition enabled item allows you to have one item referenced in a storeroom rather than several which only vary according to the condition of the item.

A – Sensors are attached to assets and not items

C – Characteristic meters are associated with locations or assets and not items. Condition enabled items do not need to be rotating items.

D – This is true, but the other key point is that balances are held for a condition code of the item.

Q2 – What application must be used before you can set an item to be condition enabled?

Answer – Condition Codes

Q3 – In which Maximo application(s) can you define an item to be condition enabled?

Answer – Item Master. Tools and Service Items cannot be condition enabled.

Q4 – When you mark an item as condition enabled can you change the condition rates for the item’s condition records?

Answer – Yes, the condition rates defined in the Condition Codes application are default rates only.

Q5 – What condition rate is mandatory for a condition enabled item?

Answer – A condition code with a condition rate of 100%

Q6 – Can you have multiple condition records with the same condition rate for the same item?

Answer – Yes, but you cannot have multiple condition codes with a condition rate of 100%

Q7 – Which of the following can a condition enabled item not be paired with, rotating item, capitalized item, kit item, lot item, tax exempt?

Answer – A condition enabled item must be set to NOLOT for the lot type and it cannot be a kit item.

Condition enabled items can be rotating items, they may be capitalized and they may be marked as tax exempt.

Q8 – You have a condition enabled item with 3 condition records with condition rates of 100, 80 and 60. The default Issue Cost Type for the site is STANDARD. How many inventory cost records would be created when you use the action “Add Items to Storeroom”?

Answer – Just the one, the condition code with the condition rate of 100%. You will need to add the other two records if the storeroom aims to have balances for the item at those other condition codes.

Q9 – If an item already exists in a storeroom with a balance, can you make the item condition enabled? 

Answer – Yes, where the item exists in a storeroom it will be set with the condition code that has a condition rate of 100%.

Q10 – If a condition enabled item exists in a storeroom, can you make the item not condition enabled, if so, how?

Answer – You can’t. Once an item is set to be condition enabled and it has been added to a storeroom, that is it, you can’t undo that situation. If balance is zero or the item is set to OBSOLETE in the storeroom you will still receive the error message “BMXAA2106E – Cannot convert item to standard, as item is associated with inventory records.”