One small topic, 10 questions on Item Kits:
Read the question, work out your answer, then use – Flip Card – to reveal the answer and explanation. There is no scoring, but you can score yourself.
The coloured symbols show the level of difficulty. You could be an expert in Maximo but know nothing about this subject, so do not be disheartened if you get a Beginner question wrong.

![]()
Q1 – What is the best description for an Item Kit?
- A – Items used with a commodity group of PPE or CLOTHING.
- B – A kit of parts on a rotating asset.
- C – A set of items which are grouped together so that it can be issued as a whole.
- D – Any set of items assembled together in a staging bin waiting to be transported to its destination.
Answer – C
A – An Item Kit might be a set of clothing or PPE ready to be issued, but item kits are not associated with a particular commodity group.
B – Item Kits are defined for storerooms, the term for assets is spare parts.
D – Items Kits are assembled, and the item kit can be transferred using staging and shipping, but the main aspect of an item kit is that it is a boxed or bagged set of items with its own balance in a storeroom waiting to be reserved for issue to a work order or transferred to another storeroom, which is why C is a better description than D.
![]()
Q2 – What must you do before you mark an item as a Kit?
Answer
You must use the Item Assembly Structure tab to enter the items that make up the Item Kit. If you have not done this, you will receive the error “BMXAA8961E – You must specify an item assembly structure before you indicate that the item is a kit.”.
![]()
Q3 – Which of the following can be used with an Item Kit?
- A – Rotating
- B – Lot Item
- C – Condition Enabled
- D – Neither A, B or C
Answer – D
Neither A, B or C – An Item Kit cannot be marked as rotating or condition enabled, and the lot type will be set to NOLOT, all three fields will be read-only.
![]()
Q4 – Which of the following items can be added to an Item Kit?
- A – Rotating
- B – Lot Item
- C – Condition Enabled
- D – Neither A, B or C
Answer – D
Neither A, B or C – If you try to add a Rotating Item, Lot Item or a Condition Enabled Item as one of the kit items you will receive the error “BMXAA2089E – Rotating, lotted, and condition-enabled items cannot be added to a kit structure.”
![]()
Q5 – True or False?
An Item Kit can contain a tool item, but not a service item.
Answer – True
It is true. A tool item could be fairly useful for an Item Kit, if it were non-rotating.
You can add a service item in the item assembly structure tab (not that it makes any sense) but it will fail because for it to exist in a storeroom every item must have an issue unit and service items do not have issue units and cannot exist in a storeroom.
![]()
Q6 – True or False?
An Item Kit may contain other Item Kits in their assembly?
Answer – True
It is true. An Item Kit can reference another Item Kit in the Item Assembly Structure tab, it cannot reference itself.
![]()
Q7 – In Inventory, at which statuses can you assemble a balance of an Item Kit?
- A – PENDING
- B – PLANNING
- C – ACTIVE
- D – PENDOBS
- E – OBSOLETE
Answer – C and D
You can assemble a balance of an Item Kit at ACTIVE and PENDOBS statuses.
At other statuses you would receive the message similar to “BMXAA5610I – This action is not allowed since the item KITTEST is in Planning, Pending or Obsolete status at inventory level.”
![]()
Q8 – If the items in the kit were not already in the storeroom, what would happen if you tried to add the Item Kit to the storeroom?
Answer
The Item Kit would be added to the storeroom and you would get the message “BMXAA2043E – Kit components that do not exist in the specified storeroom will be added to it.”
Maximo adds all the items to the same storeroom that are part of the kit, if they didn’t already exist. It only does this when the Item Kit is added to the storeroom. There is no automatic update if you later add a new item to the Item Kit.
![]()
Q9 – True or False?
You can change the required quantities of the items in the Item Kit when there is a storeroom balance.
Answer – False
It is False. When the Item Kit is in any storeroom and it has a balance you will not be able to change the item assembly structure. You would need to disassemble the kits first to get the balance for the Item Kit down to zero and then change the quantities or amend the included items on the Item Assembly Structure tab in the Item Master application.
![]()
Q10 – Can a tool item be marked as an Item Kit?
Answer – No
There is no Item Assembly Structure tab in the Tools application and no “Kit?” check box.
A tool item can be a component of an Item Kit.
I hope you enjoyed the quiz. The quiz was designated suitable for Intermediate level.![]()



Leave a Reply