One small topic, 10 questions on Rotating Items:

Q1 – All these descriptions are true, to some extent, but which is the best description of a rotating item?

                  A – An inventory item where the balance in the storeroom is tracked individually as serialised assets. 

                  B – An inventory item with moving parts that rotate around an axis, for example a pump.

                  C – An item which is used as a template for locations and assets.

                  D – Inventory stock, which is tracked to operating locations, repair shops and back into inventory – rotating stock.

Answer – A, then D, then C, then B 

A – the serialised assets are the rotating assets. 

D – describes why it is called “rotating” but does not reference the term “asset”.

C – this is a function of a rotating items but would not be recognised by a non-Maximo user.

B – Smaller pumps, perhaps, but some very large pumps would never be described as rotating they would never enter a storeroom, they are just too large.

Q2 – What item types can be set to be rotating?

Answer – Items and Tools 

Both Items and Tools can have storerooms where the balance in the storeroom is tracked individually by an asset. A Service Item cannot be set to be rotating.

Q3 – Why is the “Rotating?” field on the Item Master application enterable for some non-rotating items but not for others?

Answer – If a non-rotating item has a balance then you cannot change it to be a rotating item

Q4 – When can you change a rotating item to become a non-rotating item?

                  A – When there are assets that are only at OBSOLETE or NOT READY status and not held in a storeroom

                  B – When there are no rotating assets for the item in any storeroom

                  C – Only when there are no assets and no locations that reference the rotating item

                  D – When there are only OBSOLETE assets for the item in a storeroom 

Answer – C, if all the rotating assets are at OBSOLETE status and not in a storeroom, you still can’t change the rotating item to make it non-rotating. 

Q5 – What three changes can be made to an asset when using the Change Item Number action in the Assets application?

Answer –       1. Change the rotating item reference from one value to another

                         2. Change the asset to become a rotating asset from a non-rotating asset

                         3. Change the asset to become a non-rotating asset from a rotating asset

Q6 – Can a non-rotating asset exist in an inventory storeroom?

Answer – No, only assets marked as rotating can exist in a Maximo storeroom. Assets that are being disposed are often found in a physical storeroom, but they cannot exist with a balance unless they are marked as rotating. Use a location of type SALVAGE for disposing of assets after their useful life.

Q7 – What four methods can be used for adding a balance to a rotating item in an inventory storeroom?

Answer –       1. Data Load, this is often performed during a Maximo project.

                         2. Use a purchase order and receive the quantity of rotating item and performing the serialisation step.

                         3. Manually create the asset, and then duplicate it.

                         4. Use an Asset Template against a rotating item, then Move/Modify the assets into the storeroom 

Q8 – Can you perform a current balance adjustment on a rotating item in an inventory storeroom?

Answer – No, you will receive an error message

Q9 – Can you perform a physical count adjustment on a rotating item in an inventory storeroom?

Answer – No, you will receive an error message. If you perform a physical count and find that one of the quantity of assets is not in the storeroom, determine which one and change status of the asset to MISSING.

Q10 – Which of Meter Group and Meter fields on the Item Master application can be used with a rotating item?

                  A – Neither Meter Group nor Meter can be used 

                  B – Only Meter Group can be used with a rotating item

                  C – Only Meter can be used with a rotating item

                  D – Both Meter Group and Meter fields can be used with a rotating item

Answer – B

The Meter Group field is copied across to the rotating asset or the location that references the rotating item, which in turn creates the set of asset or location meters from the meters in the meter group. The Meter field can be used only with non-rotating items, and is used to increment the asset meter by the quantity of the item issued, for example fuel, oils.